Масло или лак?

Въпросът за избора между масло или лак като завършек за паркета и други дървени подове със сигурност е един от най-често задаваните.


    Маслото се използва като завършващ продукт вече толкова много години, че във времето е доказало своите качества – придава приятно на допир усещане, подчертава естествената красота на дървото, също така има отблъскващи мръсотията свойства . Тъй като е дълбоко проникващ продукт – дървесината се импрегнира в дълбочина. По този начин дървената повърхност е защитена, без да губи естественото усещане на истинско дърво. Почистването и поддръжката на омаслени дървени подове се извършва с помощта на специално създадени за целта сапуни и масла. Те нежно почистват и в същото време подхранват омасления под. При правилна поддръжка на Вашия омаслен под, правилните продукти за грижа и почистване на практика дават възможност за неограничен срок на годност на Вашия омаслен под. Първоначалната грижа и поддръжка са от изключителна важност – трябва да се почиства внимателно и редовно. След 1-2 третирания, необходимостта и обхвата на грижите намаляват значително.

        За разлика от маслото, лакът създава защитен филм върху дървената повърхност. При допир усещате хладна и гладка повърхност. Лакираните дървени подове се нуждаят от по-малко грижи, (в сравнение с омаслените), особено в началото не се нуждаят от почти никаква специална грижа и поддръжка. Все пак, когато повърхността е износена, подът трябва да се изцикли/изшлайфа и да се нанесе нов лаков завършек. Затова, особено при стари и/или състарени настилки и специфични цветове, Ви препоръчваме да изберете омаслена версия.

 

Масло:

•  прониква в дълбочина

•  създава приятно на допир естествено усещане

•  изисква повече грижа и поддръжка (особено първоначално)

•  лесно реновиране (ако е необходимо)

Лак:

създава повърхностен защитен слой – има риск от надраскване

създава усещане за гладка и „хладна“ повърхност

изисква по-малко грижи

 комплексно реновиране

Съвместимост при различните грундове, лакове масла и други завършващи продукти

В следните приложения Ви предоставяме полезна информация за съвместимостта при различните грундове, лакове масла и други завършващи продукти. Таблиците са изготвени от техническите отдели на съответния Производител и са съобразени с характеристиките и предписания за употреба на всеки продукт.

Категории износоустойчивост при лакове и масла STAUF

В следните приложения Ви предоставяме полезна информация за различните категории износоустойчивост при лакове и масла STAUF.*

*Таблиците са изготвени от техническите отдели на съответния Производител и са съобразени с характеристиките и предписания за употреба на всеки продукт.